Så vad innebär Holistisk Yoga?

Jag får så ofta frågan: "Vad är Holistisk Yoga?" och jag brukar då oftast säga att det är något man behöver uppleva för att få sin egen känsla och uppfattning inom sig.
Men jag tänkte att jag här ska göra ett försök att beskriva med ord.

Holistisk Yoga - enl Ulrica Gulz, är en terapeutisk yogaform där känslan som väcks, den inre processen är mer intressant än vilken yogaövning vi gör eller hur den ser ut, eller hur viga vi är, eller hur starka vi är. Självklart är yogaövningarna vi gör otroligt viktiga - det är ju dem som bl.a. hjälper oss att komma i kontakt med vår kropp och vårt inre, men utan intentionen och passionen, vägledningen att verkligen blicka inåt - så blir det inte denna magiska metod, så som jag uppfattar den. Lärarens guidning och språkbruk är essensen i yogan för att hjälpa deltagaren att öppna inre kommunikation, att våga glänta på stängda utrymmen inom sig själv. Alla bär vi, i mer eller mindre grad, spänningar och kontraktioner inom oss. Livets händelser, utmaningar och präglingar sätter sina spår och avtryck i vår kropp, vårt sinne, vårt undermedvetna. Spänningar som hindrar fritt flöde av energi, begränsar din andning, begränsar din fulla potential. 
Holistisk Yoga hjälper dig att bli uppmärksam var du har kapslat in spänning - medvetenheten är första steget. I din egen takt kan du sen påbörja processen att sakta lösa upp spänningsknuten, att med olika tekniker och med din kärleksfulla längtan att balansera få kontakt med ljuset som vilar bakom mörkret, transformera och återerövra dig själv, steg för steg. Andetag för andetag.

Vi stretchar inkännande och lugnt både den fysiska kroppen och dem inre utrymmena inom dig. Vi vävar ihop delar av oss själv - kropp - sinne - själ - med medveten andning, asanas (yogaövningar), meditationer, kroppsmedvetenhet, ljud/ vibrationer, Ayurveda, TCM (traditionell kinesisk medicin), dans, psykologi, mindfulness samt med bild, ord och gestaltande av kroppen.
Vi ger oss själva och processen tid och utrymme. Vi vågar stanna upp och medvetet terapeutiskt blicka in i mörkret men ger även ljuset, glädjen och skrattet sitt space. Finner efter ett tag att ljuset vilar där bakom vrån och bara väntar på att få komma fram. Ljus som för med sig glädje, tillfredställelse, tillit, tålamod och ett mjukt kärleksmedvetande.

Holistisk Yoga - blir till vad du gör det, i perfekt harmoni till dina behov, på kroppens villkor och i den takt som är balanserande för dig.
Som med allting annat här i livet och även inom yogan - så är det ingen rak väg vi vandrar. Ibland när vi yogar Holistisk Yoga känner vi mycket, ibland känner vi lite, ibland känner vi ingenting alls. Detta är precis så som det ska vara, så som livet är. Vila och landa tryggt i den sanningen. Ibland i vår process tar vi några steg fram - sen några steg bak - ibland trampar vi stilla på samma ställe. Vi strävar att inte fastna i otålighet, utan återkommer till att vara närvarande i nuet - i det som är. Att möta mig själv om och om igen med mjukhet och kärleksfull mjuk omfamning. Det är nog det som är Holistisk Yoga.

När du speglar dig i dig själv, kan du lättare uppfatta både mörkret och ljuset.
— Ylva Deplanck

Hari Om
Ylva